Translate

Polish Albanian Bulgarian Croatian English French German Greek Italian Macedonian Portuguese Romanian Russian Serbian Slovenian
Dragan Gjorgiev: Pobyt w Niemczech był wspaniałym doświadczeniem
niedziela, 01 stycznia 2012 16:25

Dragan Gjorgiev urodził się 16 grudnia 1990 w Radovis i jest jednym z najbardziej utalentowanych piłkarzy w Macedonii. Rozpoczął karierę zawodową w Horizoncie Turnovo, a później przeszedł do Mainz 05 w Niemczech.

Dragan z Mainz został wypożyczony do Paderborn, a później wrócił do ojczyzny, do macierzystego klubu - Horizont Turnovo. W pierwszej połowie sezonu strzelił cztery gole dla Horizont-u i był nominowany jako jeden z kandydatów, na najlepszego młodzieżowca przez serwis MacedonianFootball.com.

MacedonianFootball.com rozmawiał z Draganem o jego karierze, o czasie spędzonym w Niemczech i o jego planach na przyszłość.

- Kiedy i gdzie zacząłeś swoją zawodową karierę?

Zacząłem moją karierę, gdy miałem 7 lat w moim lokalnym klubie FK Jaka z Radovis. Kiedy miałem 15 lat wyjechałem do Horizont Turnovo gdzie obecnie gram.”

- Czy pamiętasz swój pierwszy profesjonalny mecz?

„Niestety nie pamiętam.”

- Jaka jest twoja ulubiona pozycja na boisku i czym się cechujesz?

Moja naturalna pozycja to lewoskrzydłowy, a największym atutem jest prędkość. Najlepiej gram na lewej stronie, ale z łatwością odnajduję się na prawym skrzydle i jako klasyczny napastnik.”

- Jak podpisałeś swój pierwszy kontakt z Mainz? Czy to za pośrednictwem agenta, czy ktoś pomagał?

„Kontrakt załatwił mi agent, ale podczas pobytu w Mainz, otrzymałem olbrzymią pomoc od Nikolce Noveskiego. Spędzaliśmy nasz wolny czas razem i będę zawsze o tym pamiętał.”

- Jak duża jest różnica pomiędzy warunkami i szkoleniem w Niemczech, a Macedonii?

To nie jest porównywalne, różnica jest ogromna, szkolenie, obiekty i cała otoczka jest znacznie lepsza. Obecnie Macedonia jest bardzo daleko od Niemiec...”

- Czy bariera językowa stanowi duży problem?

Kiedy byłem w Mainz, Noveski pomagał mi cały czas z językiem, a podczas mojego pobytu w Paderborn, miałem pomoc od macedońskiej rodziny. Jednak cały czas, uczyłem się języka i korzystałem z kursów językowych.”

- Jak wyglądał okres spędzony na wypożyczeniu do Paderborn?

Mój agent zdecydował, że powinien zostać wypożyczony do Paderborn. Kiedy poszedłem tam, ciężko pracowałem, ale nigdy nie miałem szansy udowodnić swojej wartości. To jest piłka nożna, każda kariera składa się z chwil dobrych i złych.”

- Jak oceniasz swoje doświadczenie zdobyte w Niemczech? Czy jest ci przykro, bo nie wiele czasu grałeś?

Każdy, kto wraca z Niemiec będzie odczuwać żal. Mimo, że było to wspaniałe doświadczenie dla mnie, dowiedziałem się wielu nowych rzeczy i wykorzystam je na boisku, chcę się rozwijać dalej i zrealizować inny międzynarodowy transfer.”

- Miałeś okazję grać z utalentowanymi zawodnikami, jak Lewis Holtby i André Schürrle. Tych dwóch zawodników uważa się, za ogromny talenty. Jak się czułeś grając z nimi?

„Oglądałem tych graczy w telewizji, a następnie grałem z nimi w tym samym klubie to niesamowite uczucie. Mój pierwszy dzień w Niemczech był jak we śnie. Miałem okazję trenować z piłkarskimi gwiazdami w klubie i lidze”

- Czy jesteś zawiedziony, że nie dostajesz powołania do macedońskiej drużyny narodowej?

Zaliczyłem występy dla każdej drużyny narodowej z wyjątkiem seniorów. Zawsze daję 100%, gdy gram w Macedonii i trudno jest zaakceptować, że nie otrzymuję powołań. Ale, jak każdy profesjonalista, akceptuję to. Każdy menadżer ma swój wybór, taktykę i wybiera tych co pasują do jego koncepcji. Zawsze jestem gotowy do gry dla mojego kraju.”

- Trwa okres transferów. Czy możemy spodziewać się, że zmienisz klub czy zostajesz w Horizont Turnovo?

W tej chwili, jestem graczem w Turnowie. Jeśli otrzymam dobre oferty zagranicznych, mogę zmienić klub, nigdy nie wiesz co się stanie w czasie transferowego okienka. Ale w Macedonii na pewno będę grał w Turnowie - czuję się tu, jak w domu.”

Komentarze (0)Add Comment

Napisz komentarz
smaller | bigger

security code
Wpisz poniżej kod antyspamowy

busy

Powiązane: