Translate

Polish Albanian Bulgarian Croatian English French German Greek Italian Macedonian Portuguese Romanian Russian Serbian Slovenian
Gjore Jovanovski o katastrofalnym stanie macedońskiej piłki
środa, 14 grudnia 2011 10:12

Manager FK Rabotnicki Skopje, Gjore Jovanovski udzielił bardzo ciekawego wywiadu dla oficjalnej strony Rabotnicki.com, w którym ujawnił wiele ważnych problemów dotyczących macedońskiej piłki i tłumaczy dlaczego zawiesiłby rozgrywki w Macedonii na okres 5 lat...

Jovanovski na wstępie konferencji zaznaczył, że jego wypowiedź jest zła dla wszystkich osób pracujących w macedońskiej piłce, ale mówi co czuje, z serca i szczerze, bo to dla dobra wszystkich związanych z macedońską piłką.

Później dodał:

„Jeśli zapytacie mnie, dlaczego zawiesiłbym rozgrywki ligowe w Macedonii? Mówię:

Każdy musi się ze mną zgodzić i mnie zrozumieć, że jeśli w XXI wieku wchodzisz z zespołem do szatni, gdzie temperatura jest poniżej 0, boisko nie nadają się do gry, a po meczu zawodnicy nie są wstanie wziąć prysznica, ponieważ kluby nie mają ciepłej wody to, jak mamy rozmawiać o macedońskiej lidze z takimi problemami?”

„Moja krytyka nie dotyczy nikogo osobiście, ale jest dla dobra piłki nożnej w Macedonii. Jestem pewien, że istnieje sposób na wyjście nawet z takiej sytuacji. Każdy z nas, kto pracuje w piłce straci wiele na decyzji o zawieszeniu rozgrywek na pięć lat, również ja, ale jeśli nic nie zostanie zrobione, to sytuacja będzie się tylko pogarszać i odczują to przyszłe pokolenia. W ciągu tych 5 lat, wszystkie boiska muszą być perfekcyjnie zrobione, wszystkie kluby muszą mieć boiska treningowe, każdy stadion musi mieć reflektory, a szatnie oraz infrastruktura muszą być chociaż zbliżone do europejskich standardów. Kiedy wszystkie te rzeczy zostaną spełnione, wtedy będziemy mogli rozmawiać o macedońskiej piłce!

Proszę nie zrozumcie mnie źle, ale łazienka w domu Ljubisava Ivanova (właściciel FK Sileks i były prezydent FFM) jest większa niż szatnie FK Sileks Kratovo. Nikt nie przekona mnie, że Shkendija, Renova i Teteks, które mają ten sam stadion w Tetovo, nie mogą poprawić boiska, zapewnić ciepłej wody i zrobić lepszych szatnie. Nikt mi nie powie, że gmina Kicevo nie może zapewnić normalnych szatni dla FK Napredok. Nie chcę już nawet mówić o sytuacji w Turnovie i kilku innych miejscach.”

„W mojej wypowiedzi nikogo nie atakuję, ale staram się znaleźć wyjście z sytuacji. Właściciele klubów muszą zacząć współpracować z Piłkarską Federacją Macedonii, gminami i rządem. Uważam, że podczas takich rozmów można osiągnąć bardzo wiele, dzięki czemu znacznie można poprawić warunki do gry w piłkę.

W tym momencie warunki do gry są katastrofalne, nie ma gdzie grać, zawodnicy nie mają się gdzie przebrać i wziąć prysznic, a ja nie chce nawet mówić o europejskich normach.

To, co powiedziałem, nie jest niczym nowym, większość ludzi z piłkarskiego środowiska zna problem, ale ktoś to musiał powiedzieć, że w obecnych warunkach macedońska piłka nigdy nie pójdzie naprzód.

Wszystkie kluby, które wymieniłem, nie chciałem ich obrazić, ale chcę tylko, aby warunki się poprawiły. Na całym świecie czerpie się zyski z piłki nożnej z wyjątkiem Macedonii. Właściciele klubów nie mają żadnej strategii rozwoju, chcą być tylko pierwsi lub zdobyć puchar. Co z tego zyskują? Tylko dają, dają i dają i nic nie dostają w zamian.

Wyjątek stanowi tylko Stadion Narodowy w Skopje, żaden z innych stadionów nie spełnia podstawowych warunków!”

Komentarze (0)Add Comment

Napisz komentarz
smaller | bigger

security code
Wpisz poniżej kod antyspamowy

busy

Powiązane: