Szefostwo Timisoary po raz kolejny zaskoczyło rumuńskie media w kwestii poszukiwań nowego szkoleniowca. Po podaniu się Ioana Ovidiu Sabau do dymisji po zakończeniu minionego sezonu z powodu ciężkiej choroby jego żony Sotii, wszystko wskazywało na to, że drużynę obejmie były trener CFR Cluj, Maurizio Trombetta. Następnie nieoczekiwanie na szczycie listy życzeń działaczy znalazł się Viorel Moldovan prowadzący obecnie FC Brasov. Tymczasem w piątek ogłoszono, iż na środowej konferencji prasowej dziennikarzom zostanie zaprezentowany w roli nowego szkoleniowca 55-letni Vladimir Petrović.
Serbski trener pracował ostatnio w Crvenej Zveździe Belgrad, której barwy w przeszłości reprezentował także jako piłkarz. W jego pokaźnym CV widnieją również - Vojvodina Nowy Sad, drużyna narodowa Chin, czy młodzieżówka Serbii i Czarnogóry. W 1996 roku wywalczył Puchar Jugosławii, osiem lat później zajął drugie miejsce na mistrzostwach Europy U-21. Z chińskim Dalian Shide zdobył w 2005 roku krajowy dublet.
Z Timisoarą Petrović zwiąże się dwuletnim kontraktem i jak podkreślił w rozmowie z serwisem Onlinesport.ro, podjętą decyzję uważa za niezwykle trafną.
- To była rzeczowa dyskusja, negocjacje poszły normalnie, nie było problemów - opowiadał Serb. - Jestem przekonany, że nasza współpraca będzie się układała również w przyszłości. Prezydent Marian Iancu jest wielkim człowiekiem i obdarzył mnie zaufaniem. Powiedział, że będzie mnie we wszystkim wspierać, w tym, co będę robił i to jest bardzo ważne. Cieszę się, iż trafiłem na klub, który gra blisko miasta, w którym się urodziłem i występowałem (Belgradu - przyp. red.). Przyszedłem do zespołu grającego ostatnio w eliminacjach do Ligi Mistrzów - podkreślił nowy szkoleniowiec drużyny ze stolicy Banatu.
Były trener Timisoary, Sabau opiekuje się żoną w niemieckiej klinice i choć zapowiadał dłuższy odpoczynek od zawodu, to jest wymieniany w gronie kandydatów do przejęcia FC Vaslui. Zespół ten również pozostaje bez szkoleniowca odkąd Marius Lacatus wyjechał do rodziny do Hiszpanii. Wcześniej media informowały o zainteresowaniu posadą ze strony czterech innych trenerów - Mircei Rednicia, Viorela Hizo, Mihaia Stoichity oraz Cristiano Bergodiego.
Prezydent Adrian Porumboiu za kilka dni poda nazwisko nowego szkoleniowca trzeciej ekipy minionych rozgrywek.
 |