Translate

Polish Albanian Bulgarian Croatian English French German Greek Italian Macedonian Portuguese Romanian Russian Serbian Slovenian
Steaua zyskuje i traci
Rumunia
Wpisany przez Oskar Muzyka   
piątek, 07 sierpnia 2009 19:28

Steaua Bukareszt przeprowadziła w ostatnich dniach dwa znaczące transfery. Szeregi "Gwiazdy" zasilił Cristian Tanase, natomiast drużynę opuścił Dorin Goian.

22-letni Tanase został sprowadzony z Arges Pitesti za sumę 1,8 miliona euro. Ustalono również, że Arges otrzyma 50% kwoty z przyszłego transferu piłkarza.

Tanase uważany jest za najbardziej utalentowanego gracza Ligi I. Oprócz Steauy interesowały się nim takie kluby, jak Fiorentina, FC Koeln, Hertha Berlin, Juventus Turyn czy VfB Stuttgart. Występuje na pozycji ofensywnego pomocnika lub skrzydłowego. W reprezentacji wystąpił 4 razy, strzelając jednego gola.

Z drużyny odchodzi za to Dorin Goian. Były kapitan Steauy trafił do włoskiego Palermo, które za rosłego obrońcę (194cm, 94kg) zapłaciło 2 miliony euro. Reprezentant Rumunii podpisał 4-letni kontrakt.

Po pięciu latach w Steaule przyszedł czas dla mnie na nowe doświadczenie. Poniosłem wiele ofiar, ciężko pracowałem, by zasłużyć na tę szansę - powiedział mediom Goian.

Dorin Goian słynie ze swej bramkostrzelności (przekonało się o tym m.in. Zagłębie Lubin w eliminacjach Ligi Mistrzów). Rumuński środkowy obrońca wystąpił w kadrze narodowej 27 razy, zdobył 5 bramek.

Komentarze (0)Add Comment

Napisz komentarz
smaller | bigger

security code
Wpisz poniżej kod antyspamowy

busy

Powiązane: