Mistrz Chorwacji Dinamo Zagrzeb, zaraz po awansie do fazy grupowej Ligi Europejskiej, wzmocnił swoje szeregi obronne kontraktując Tonela - byłego stopera Sportingu Lizbona i reprezentacji Portugalii.
Mierzący 185 cm środkowy obrońca, zostanie oficjalnie przedstawiony kibicom "niebieskich" w najbliższy wtorek. W ubiegłym sezonie rozegrał w sumie 38 spotkań w barwach Sportingu, zarówno w rozgrywkach krajowych, jak i zagranicznych.
"Cieszę się że tu trafiłem. Moje pierwsze wrażenia są pozytywne. Poznałem tu wspaniałych, sympatycznych ludzi i jestem szczęśliwy, że będę częścią tego kolektywu." - cytuje pierwszą oficjalną wypowiedź zawodnika strona internetowa Dinama.
Zawodnik nie wie zbyt dużo o swoim nowym klubie, ale kilka nazwisk obecnie grających zawodników jest mu doskonale znanych: "Oczywiście słyszałem wiele dobrego o trenerze Halihodziću, który jest legendą europejskiej piłki. Igor Biscan czy Leandro Cufre również nie są dla mnie postaciami anonimowymi".
"Jestem pewny, że moja współpraca ze wszystkimi w klubie będzie przebiegać znakomicie. Nie mogę się już doczekać treningów i pierwszych występów. Wiem już na kogo trafimy w Lidze Europejskiej. Jeśli Villarreal jest faworytem numer jeden naszej grupy, to Dinamo plasuje się tuż za nim." - stwierdził optymistycznie 30-latek, za którego Dinamo zapłaciło Sportingowi 1,5 mln euro.
VIDEO: Tonel, jak na Portugalczyka przystało, jest świetnie wyszkolony technicznie