Translate

Polish Albanian Bulgarian Croatian English French German Greek Italian Macedonian Portuguese Romanian Russian Serbian Slovenian
Dario Simić zawiesił buty na kołku
Chorwacja
Wpisany przez UEFA.com   
środa, 11 sierpnia 2010 00:00

Znakomity chorwacki obrońca, Dario Šimić, który ma najwięcej występów (dokładnie 100) spośród wszystkich graczy w reprezentacji Chorwacji, w wieku 34 lat zakończył piłkarską karierę.

W kwietniu, po 11 latach gry za granicą, obrońca wrócił do Dinamo Zagrzeb z AS Monaco, ale uznał, że nie jest w stanie grać na poziomie wymaganym przez zespół, który 19 i 26 sierpnia zagra w barażu Ligi Europejskiej UEFA przeciwko Győri ETO. Šimić zapisał się do chorwackiej akademii szkoleniowej i ma nadzieję w przyszłości na pracę w roli trenera.

- Myślałem o tej decyzji od miesiąca i zdecydowałem się zakończyć karierę - powiedział Šimić. - Czuję, że nie jestem już w stanie grać na poziomie, który pozwalałby pomóc Dinamo w walce w Europie. Myślę o pracy w roli trenera. Wybieram się do akademii trenerskiej i być może wkrótce zobaczymy się, gdy będę w innej roli.

Šimić, wychowanek Dinamo, zadebiutował w pierwszej drużynie w 1992 roku. Wystąpił w ponad 150 spotkaniach i zdobył pięć tytułów mistrza Chorwacji. W 1999 roku przeniósł się do Interu Mediolan. Trzy lata później trafił do AC Milan, z którym dwukrotnie wygrał Ligę Mistrzów UEFA. W 2008 roku został zawodnikiem AS Monaco. Wtedy też zakończył karierę reprezentacyjną. W kadrze wystąpił dokładnie 100 razy, grając na sześciu wielkich turniejach. W 1998 roku zdobył z drużyną narodową brązowy medal Mistrzostw Świata FIFA.

Komentarze (0)Add Comment

Napisz komentarz
smaller | bigger

security code
Wpisz poniżej kod antyspamowy

busy

Powiązane: