|
Chorwacja
|
|
Wpisany przez UEFA.com
|
|
środa, 11 sierpnia 2010 00:00 |
|
Znakomity chorwacki obrońca, Dario Šimić, który ma najwięcej występów (dokładnie 100) spośród wszystkich graczy w reprezentacji Chorwacji, w wieku 34 lat zakończył piłkarską karierę.
W kwietniu, po 11 latach gry za granicą, obrońca wrócił do Dinamo Zagrzeb z AS Monaco, ale uznał, że nie jest w stanie grać na poziomie wymaganym przez zespół, który 19 i 26 sierpnia zagra w barażu Ligi Europejskiej UEFA przeciwko Győri ETO. Šimić zapisał się do chorwackiej akademii szkoleniowej i ma nadzieję w przyszłości na pracę w roli trenera.
- Myślałem o tej decyzji od miesiąca i zdecydowałem się zakończyć karierę - powiedział Šimić. - Czuję, że nie jestem już w stanie grać na poziomie, który pozwalałby pomóc Dinamo w walce w Europie. Myślę o pracy w roli trenera. Wybieram się do akademii trenerskiej i być może wkrótce zobaczymy się, gdy będę w innej roli.
Šimić, wychowanek Dinamo, zadebiutował w pierwszej drużynie w 1992 roku. Wystąpił w ponad 150 spotkaniach i zdobył pięć tytułów mistrza Chorwacji. W 1999 roku przeniósł się do Interu Mediolan. Trzy lata później trafił do AC Milan, z którym dwukrotnie wygrał Ligę Mistrzów UEFA. W 2008 roku został zawodnikiem AS Monaco. Wtedy też zakończył karierę reprezentacyjną. W kadrze wystąpił dokładnie 100 razy, grając na sześciu wielkich turniejach. W 1998 roku zdobył z drużyną narodową brązowy medal Mistrzostw Świata FIFA.
 |