Translate

Polish Albanian Bulgarian Croatian English French German Greek Italian Macedonian Portuguese Romanian Russian Serbian Slovenian
Damir Čorić chce grać dla Bośni
Bośnia i H.
Wpisany przez Kamil Gronowski   
piątek, 29 stycznia 2010 16:35

Damir Čorić to kapitan młodzieżowej drużyny Herthy Berlin i jednocześnie kapitan reprezentacji Niemiec U-18. Ma niespełna 19 lat i gra na pozycji defensywnego pomocnika. W ostatnich dniach wyraził chęć gry dla seniorskiej reprezentacji Bośni i Hercegowiny.

- Moje serce bije tylko dla Bośni. Naprawdę bardzo chcę zagrać dla naszej ojczyzny. Byłoby dla mnie wyjatkową dumą przyjąć powołanie do kadry BiH. Wierze, że ciężką pracą i poświęceniem osiągnę to.

- Jednak, jeśli ze strony Bośni nie będzie zainteresowania moją osobą, niestety będę zmuszony grać pod sztandarem niemieckim - powiedział młody Bośniak urodzony w Niemczech dla portalu reprezentacija.net.

Čorić mówi, że z uwagą śledzi poczynania bośniackiej kadry i ma nadzieję na znalezienie w niej miejsca.

- Oglądam reprezentację BiH kiedy tylko mam czas i możliwość. Widać, że nasza kadra gra coraz lepiej, a nowy selekcjoner Safet Sušić bez wątpienia jest legendą europejskiej piłki i zbytecznym byłoby go chwalić. Wierzę, że doprowadzi nas do wielkiego turnieju. W każdym razie jestem dumny i szczęśliwy, że bośniacka piłka jest na fali wznoszącej. Myślę, że każdy Bośniak, zarówno w kraju, jak i na emigracji, szczyci się tym - kontynuuje zawodnik Herthy.

Młody pomocnik jest równocześnie zaniepokojony brakiem jakiejkolwiek aktywności związku piłkarskiego BiH w sprawie talentów grających w całej Europie.

- Otrzymałem powołanie z niemieckiego związku, który interesuje się moją piłkarską przyszłością, ale nie przyjąłem go, tylko dlatego, że pragnę grać dla Bośni. Jest mi przykro, widząc jak bośniaccy działacze nie interesują się naszymi rodzimymi talentami grającymi w Europie, co m.in. wykorzystują Niemcy, przysyłając nam powołania - zakończył Čorić.

Komentarze (0)Add Comment

Napisz komentarz
smaller | bigger

security code
Wpisz poniżej kod antyspamowy

busy

Powiązane: